2022

Vi förklarar vad handboll är, hur dess plan är, regler och positioner. Dessutom berättar vi dess historia och vad som är syftet med spelet.

Handboll spelas både utomhus och inomhus.

Vad är handboll?

Handboll, handboll eller handboll är en sport där två lag tävlar om kontroll över en uppblåst boll, använder sina händer för att kontrollera den och kastar den in i motståndarens mål, vilket motsvarar att göra mål. Det spelas både utomhus och inomhus och varje lag består av cirka 7 personer.

Handboll är en mycket utövad sport inom Europa, med en ganska minoritetsnärvaro i resten av världen, med undantag för vissa amerikanska länder som Brasilien och Argentina, afrikanska länder som Tunisien, Egypten och Algeriet, och det enda asiatiska undantaget av Sydkorea. Det finns både herr- och damproffsligor i dessa länder, och tävlingar nationellt, regionalt och till och med globalt, organiserat av International Handball Federation (IHF), baserat i Basel, Schweiz.

Denna sport ska inte förväxlas med vägghandboll, även kallad handboll, wallball eller 1-wall, en sport där två spelare tävlar om kontroll över en boll genom att studsa den från en vägg. I anglosaxisktalande länder är det vanligt att hänvisa till denna sport som handboll och handbollsliknande laghandboll eller ”laghandboll”.

handbollens historia

Handboll har viktiga föregångare i olika matcher som utövas i antikens Grekland och antikens Rom, såsom "Urania-spelet" som nämns i Odyssey av Homeros, och av vilka väggmålningar hittades i Aten 1926.

Men sporten i sig är väldigt ung och dess första professionella spelgrupper växte fram i centrala och norra Europa på 1900-talet. På den tiden spelades den i likhet med fotboll, i lag med 11 spelare, vilket fortfarande utövas i vissa europeiska länder. Dess skapelse tillskrivs professorn i Idrott Tysken Karl Schelenz (1890-1956).

1926 grundade han reglering internationell sport och 1928 grundades Internationella amatörhandbollsförbundet under IX sommar-OS. Detta organ blev senare det internationella handbollsförbundet, och 1954 anordnade det sin första världstävling i herrkategorin och tre år senare den första i damkategorin.

På 1960-talet godkändes handbollsutövningen av Internationella olympiska kommittén och från 1972 införlivades den i olympiska spelen.

Spelets mål i handboll

I slutet av matchen vinner det lag som har gjort flest mål.

Målet med handboll är att göra så många mål som möjligt, samtidigt som man hindrar motståndaren från att göra detsamma. För detta måste bollen kontrolleras för det mesta och måste fås att gå in i motståndarlagets mål så många gånger som möjligt. I slutet av matchen vinner det lag som har gjort flest mål.

Varaktighet och resultat

En typisk handbollsmatch varar ungefär en timme, uppdelad i två perioder på trettio minuter vardera. När det gäller ungdomslag kan denna period förkortas till 25 eller 20 minuter per period. Mellan en period och en annan är det en obligatorisk viloperiod på 10 minuter.

Vid slutet av denna tid kommer den som har gjort flest mål att vinna. Vid oavgjort tillfälle ges ytterligare 5 minuters vila och sedan spelas en förlängning på två perioder om 5 minuter vardera, med en minuts vila mellan de två.Om oavgjort fortsätter, kommer proceduren att upprepas. Om det inte finns något avgörande resultat än, kommer det vinnande laget att avgöras av fem på varandra följande kast på sju meter (7 m) per lag, tills en vinnare hittas.

Handbollsplan och positioner

Banans storlek beror på antalet spelare i varje lag.

Den typiska handbollsplanen är 40 meter lång och 20 meter bred (för 7 spelare, vanligtvis inomhus) eller 90-110 meter lång och 55-65 meter lång (för 11 spelare, vanligtvis utomhus).

Målen är vanligtvis 2 meter höga och 3 meter breda, även om det i versionen för 11 spelare kan vara ännu större, och mållinjen (som begränsar den närmaste punkten till målet från vilken bollen kan kastas mot bågen) sträcker sig mellan 6 och 13 meter från bågskyttet, beroende på spelets version.

Varje mål är i besittning av en målvakt, tränad att röra bollen med vilken del av kroppen som helst och vars uppdrag är att förhindra motståndarmålen. De andra spelarna, som bara kan röra bollen med sina händer, är organiserade efter olika positioner:

• Central. Ledande position inom konstruktionen av pjäsen, som fungerar som artikulator för laget både i försvar och anfall. Normalt är det han som tar emot bollen från målvakten för att initiera attacken, och det som är viktigt, mer än hans styrka och skicklighet, är hans förmåga att observera och planera spelet.
  • Extrem. Attackposition, placerad på varje sida av planen, deras uppdrag är att glida in i motståndarnas försvar, så de är vanligtvis smidiga, snabba och lätta spelare.
  • Sida. Målstödsposition, de är placerade på sidorna av mittbacken och är vanligtvis mycket långa, korpulenta spelare med ett kraftfullt skott. De spelar en nyckelroll i försvaret.
  • Svänga.Offensiv position, motsvarande anfallaren i fotboll, vars uppdrag är att öppna ytor i det rivaliserande försvaret. De är vanligtvis robusta spelare och skickliga i närstrid.

Spelregler i handboll

Spelreglerna är enkla: spelare måste kontrollera bollen med endast sina händer och avancera genom passningar och löpningar innanför motståndarens plan, tills de uppnår en fördelaktig position för att kasta bollen mot mål. Endast målvakter kan använda vilken del av kroppen som helst för att fånga upp bollen.

Spelare som har bollen får dock bara ta tre steg innan de gör en passning eller skjuter mot mål. Om du vill ta mer kontinuerliga steg måste du studsa bollen från marken. Spelet är flytande och avbryts endast när domaren så beslutar.

Kontakten mellan spelare är kontinuerlig och frekvent, och det är tillåtet för spelarna att möta varandra ansikte mot ansikte och hindra motståndarens framfart, men de får inte vid något tillfälle slå, trycka eller attackera varandra. Spelare som agerar illegalt kan straffas med gult kort och 2 minuter offside; om sanktionerad tre gånger i samma match, måste spelaren lämna matchen (rött kort).